Fascinerande hur hösten kan engagera träningsinspiration mycket mer än nyår och julmiddagar. Och som det klyschigt sägs så är det aldrig för sent att börja och det är bättre att börja sent än inte alls.

Fast är vi lite positiva nu så är det ju inte sent utan tidigt. Ett halvår innan nyårslöftet ska ges. Ett helt år innan Beach 2015 och så är det ju söndag och alltså en hel dag innan den där måndagen då du kanske hade tänkt börja – eller är det kanske en hel vecka ifall det var den där andra måndagen du menade?! smiley

Hur som helst så är det härligt att just DU nu har tagit steget och börjar motionera. Ta bara inte ihjäl dig direkt så att all inspiration far ut genom fönstret, eller träningsvärken tar död på fortsatta försök. (Gissa om min rumpa bränner efter gårdagens SöttSalt-pass jag ledde i Boden!)

3 råd du kan ta med dig när du sätter igång – fortsätter eller trappar upp. De gäller faktiskt alla och alltid och kan appliceras på alla nivåer av idrottare/motionär.

1 – Öka antal pass i veckan innan du börjar öka längden på de få du kör.

2 – Öka längden på passen innan du ökar den totala farten.

3 – Se till så du har en grundkondition och en muskulatur som tål påfrestningen av högintensiv intervallträning innan du kör den.

Dessa 3 råd hjälper dig att tåla träningen, undvika skador. Man måste helt enkelt ”Träna för att kunna träna” innan man går vidare till och tränar för att tävla eller prestera.

/Lycka till!