Det där med årstiderna är rätt intressant. Här uppe i norr är en av de bästa den vi kallar för vårvinter; snön ligger kvar, solen värmer och det går att göra så mycket härligt ute i naturen. Pimpelfiske, turskidåkning, sola i en solgrop… Det är nu man samlar på sig extra energi och inspiration för sommarens träning och just det var önskan från en av deltagarna på min måndags träning- att vi skulle göra något extra för att underlätta för löpträninge som hon så smått börjat med.

Underlätta för träning är något som bör göras hela tiden tycker jag. På det sättet behöver vi inte träna lika hårt för att hålla vikten, eller lika mycket för att nå tävlingsresultat eller lika ofta bara för att hålla oss i form. Tar vi bara och ”Tjuvtränar” lite mer så får vi så mycket gratis.

Tjuvträna !? funderar du kanske, vad är det? När jag tävlade i junioråldern fick jag av vissa personer ibland höra att man varit och just tjuvtränat. Det betydde att man tränade extra och inte skrev in det i träningsdagboken. Urfånigt tyckte jag då och gör så fortfarande. Träning är något man gör seriöst och planerat och det skriver jag upp för att kunna utvärdera och förändra. Tjuvträning däremot smiley det är den där dolda träningen man får i vardagen. Den som bygger lite grund, smidighet eller styrka. Som när du går till affären och bär hem varorna i ryggsäcken, gräver upp potatislandet för hand eller såpaskurar köksgolvet… Helt enkelt använder kroppen i vardagen och får lite gratis träning på köpet.

Jag har gjort precis det i veckan. Det kallades ”jobb” och ser ut så här smiley

Skidtur med pulka och boende i tält. Helt underbara dagar vilka ni kommer att kunna läsa om i en tidning nästa vinter. Strålande sol, vindstilla och fikarast på en barfläck som här ovan. Vi åkte skidor i timmar varje dag i flera daga. DET kallar jag ”tjuvträning” och hoppas att ni kan få in lite mer av ett sådant tänk i er vardag

Tjuvträna lite så kommer den planerade träningen att bli så mycket lättare. Men överträna inte! Träning är nedbrytande och vila uppbyggande så ta det lugnt när du tjuvtränar.

Har någon något tips på tjuvträning?