Jag förstår inte hur man kan undvika att vara
medvetet närvarande när man äter. Eller gillar man inte maten? Jag njuter av
mat, alltså vill jag se hur den ser ut, känna doften av den på tallriken och
sedan smaken av den i munnen. Mat ska vara god så jag kan njuta medan jag äter och
ofta medan jag lagar den förstås smiley

Är
maten inte god, eller om du inte ger dig tid att känna vad den smakar är risken
att du antingen inte äter dig mätt vilket resulterar i att du sedan skåpäter
och stoppar i dig en massa onyttigheter. Eller så slänger du i dig alldeles för
mycket mat eftersom du inte ger dig tid att smaka och känna efter – och känna
att du blivit mätt.

Att
banta tycker jag är fånigt, onödigt men framför allt ett snedvridet förhållningssätt
till mat. Visst kan en del behöva gå ner några kilo, tänka på vad de äter lite
mer än vad andra behöver. Men det ska göras genom att ha ett sunt
förhållningssätt till det man stoppar i sig. Att ha en medveten närvaro under
måltiderna; känna, smaka, luta och titta gör underverk för portionsstorleken.
Man blir mer medveten om VAD och om HUR MYCKET man stoppar i sig. Och äter man längre,
njuter och umgås runt måltiden brukar man bli mer medveten om att a) man är
mätt, b) man har redan tagit påfyllning och behöver inte ta en trefyllning. Annars
är just att inte ta en 2a portion ett av mina egna riktmärken när det gäller
mat.

Nästa
gång du äter, oberoende av måltid, titta på maten, känn doften av den, smaka
och känn smak och konsistens. Drick inte till varje tugga utan tugga, känn
efter och njut – bli frisk, bli stark!